Kötelező biztosítás motorra, segédmotor kerékpárra, robogóra, mopedre


Mivel a kötelező biztosítás motorra, segédmotor kerékpárra, robogóra, vagy mopedre egyaránt a vonatkozó kormányrendelet  szerint megkötendő, így aki ezen járművek tulajdonosa, vagy üzembentartója, akár rendelkezik a jármű rendszámmal, akár nem, a közúti közlekedésben csak akkor vehet részt, ha van érvényes kötelező biztosítása.


Abban az esetben, ha nincs kötelező biztosítás robogóra, motorra, segédmotor kerékpárra, akkor nincs fedezet az esetlegesen bekövetkező károkra sem. Köztudott, hogy a kötelező biztosítás a gépjárművek esetében alapbiztosítás, mely fedezetet nyújt a gépjárművel okozott kárra, mely bármikor bekövetkezhet ezen járműveket illetően is.

Akkor is kell kötnöm kötelezőt, ha nincs rendszám a robogómon?

Természetesen igen! Ugyanis ez alapfeltétele annak, hogy a közúti közlekedésben részt vehessen. Bármikor előfordulhat az is, hogy véletlen kárt okozunk más járműjében, éppen ezért rendelkezni kell kötelezővel!

Télen ha nem használom a motoromat, akkor is kell fizetni a biztosítást?

A motorosok zöme a téli hónapokra leállítja járművét, nekik erre az időszakra nem kell a kötelező felelősségbiztosítás díját fizetni. Ez annyit jelent, hogy ezen időszak alatt a kötelező biztosítás érvényben marad, de a jármű tulajdonosa nem fizet ez alatt biztosítási díjat, a biztosító pedig ezen időtartamra nem viseli a kockázatot. A szüneteltetés hat hónapig tarthat, majd újbóli használat esetén ismét üzembe kell helyezni a járművet és újra fizetendő a kötelező biztosítás motorra. Ehhez viszont a motort szükséges a forgalomból ideiglenesen kivonatnia, melyet az okmányirodában intézhet el. Ezen lehetőség csak a rendszámmal ellátott motorok esetében lehetséges!

Köszönjük a korrekt információkat a biztoshelynek!