Lejár a türelmi idő, nem lesz érvényes kötelezője annak, aki nem fizet


Március elseje egy fontos időpont, ugyanis minden gépjárművel rendelkező embernek be kell fizetnie a kötelező gépjármű felelősségbiztosítását. Az első részletet kell befizetni, és ha nem teszi meg, akkor megszűnik a kötelező biztosítás. Mindenképpen oda kell érkeznie a pénznek a megadott határidőig. Ez a határidő szombatra fog esni, ezért érdemes hamar befizetni. A büntetés körülbelül naponta 260-tól 600 forintig terjedhet. Az első részletet tehát mindenképpen be kell fizetni a fent említett határidőig. Viszont az első díjrészletet a baleseti adóval kell befizetni. Ez főként azokra az autósokra vonatkozik, akik tavaly év végén váltottak kötelező biztosítót.


A biztosítási törvény 60 napos haladékot ad és minden autósra vonatkozik. Meg kell ugyancsak említenünk, hogy mivel szombatra esik a határidő, nagyon körültekintőnek kell lennünk, hogy mikor adjuk fel a pénzt. Aki csekken kívánja a díjat befizetni, annak ezzel kalkulálni, kell hiszen jó pár napba telik, mire ezen az úton a pénz beérkezik a biztosítóhoz. Hogyha kár történik, akkor a biztosító január elsejétől már fizet a bekövetkező vagy bekövetkezett kár esetén is. De ha a 60 napos határidőt nem tudja betartani a kliens, akkor eltörlik a szerződést. Február utolsó napján már a biztosítónál kell lennie ez összegnek. Ekkor mindenképpen a banki átutalást válasszuk online vagy más módszerrel, mert az gyorsabb megoldás, sőt szinte azonnal beérkezik a pénz a biztosítóhoz, köszönhetően annak, hogy ma már a legtöbb tranzakció 4 óra alatt megvalósul.

Ha mégis kénytelen valamiért az utolsó napra hagyni a kötelező biztosítás díjának feladását, akkor a biztosító saját pénztárába történő befizetés a megfelelő választás. Az iroda nyitva tartását mindenképpen nézzük meg. Igyekezzünk mindenképpen időn belül befizetni az összeget, ugyanis ha ez nem történik meg akkor további összeget, azaz büntetést kell fizetnünk a biztosító felé. E mellett a felbontott szerződés helyett az új szerződést ugyan ott kell tető alá hoznia, ahol megszüntették a szerződését. A türelmi időre járó díjat is vissza kell fizetni, sőt a kötés óta eltelt időtartamra még fedezetlenségi díjat is számítanak fel. A legrosszabb eset az lehet, hogy amíg nem vagyunk fedezve, történik egy baleset, amit mi okozunk, és akkor nekünk kell fizetni az egész okozott kár összegét.