Kötelező biztosítás motorra, segédmotor kerékpárra, robogóra, mopedre


Mivel a kötelező biztosítás motorra, segédmotor kerékpárra, robogóra, vagy mopedre egyaránt a vonatkozó kormányrendelet  szerint megkötendő, így aki ezen járművek tulajdonosa, vagy üzembentartója, akár rendelkezik a jármű rendszámmal, akár nem, a közúti közlekedésben csak akkor vehet részt, ha van érvényes kötelező biztosítása.

Bővebben: Kötelező biztosítás motorra, segédmotor kerékpárra, robogóra, mopedre

A biztosítónak is van kötelezettsége a kötelező biztosítás terén


Igaz, hogy a gépjármű kötelező felelősség biztosítás minden autós és motoros számára kötelezően megkötendő, de azért meg vannak ennek a maga előnyei is. Ha szenvedő alanyai vagyunk egy balesetnek, melyben személyi sérülés is történik, akkora a vétkes fél kötelező biztosítása megtéríti a kárt, arányosan a sérülés mértékével, Fontos tudnivaló, hogy az ilyen esetben meg nem fizetett kártérítés öt évre visszamenőleg igényelhető. Lényeges eleme tehát a kötelező biztosításnak, hogy a nem vagyoni kártérítésekre is fedezetet biztosít. Amennyiben a vétlen félt nyolc napon túli sérülés éri, a vétkes kötelezője kártéríti, méghozzá úgy, hogy nem kell semmilyen más biztosítással rendelkeznie a kárt elszenvedő félnek.

Bővebben: A biztosítónak is van kötelezettsége a kötelező biztosítás terén

Mit nyújt a casco, ha külföldön ér baleset


Rengeteg autós és motoros indul külföldi útra a nyár közepén is, akik elsősorban a hát végeken jó, ha felkészülnek a lassú haladásra, nagy forgalomra. Ilyen helyzetben sokkal nehezebb a koncentrálás, mint ha normál tempóban halad az ember, főleg a kánikulát is hozzászámítva. Sokkal több ebben a nyári időszakban az ütközéses, koccanásos baleset, mint az év többi szakában. Jó tisztában lenni azzal, hogy egy sajnálatos baleset kárrendezése mindig annak az országnak a szabályai szerint történik, ahol balesetet szenvedtünk.

Bővebben: Mit nyújt a casco, ha külföldön ér baleset

Lejár a türelmi idő, nem lesz érvényes kötelezője annak, aki nem fizet


Március elseje egy fontos időpont, ugyanis minden gépjárművel rendelkező embernek be kell fizetnie a kötelező gépjármű felelősségbiztosítását. Az első részletet kell befizetni, és ha nem teszi meg, akkor megszűnik a kötelező biztosítás. Mindenképpen oda kell érkeznie a pénznek a megadott határidőig. Ez a határidő szombatra fog esni, ezért érdemes hamar befizetni. A büntetés körülbelül naponta 260-tól 600 forintig terjedhet. Az első részletet tehát mindenképpen be kell fizetni a fent említett határidőig. Viszont az első díjrészletet a baleseti adóval kell befizetni. Ez főként azokra az autósokra vonatkozik, akik tavaly év végén váltottak kötelező biztosítót.

Bővebben: Lejár a türelmi idő, nem lesz érvényes kötelezője annak, aki nem fizet